Wärtsilän 18V32 -moottoreilla sähköä Managuan asukkaille  

Tehtäväni oli keskushallinnon puitteissa scoutata markkinoita Karibialla ja Väli-Amerikassa, jotta silloinen Wärtsilä Diesel keskittyisi tiettyihin alueen maihin.

Yksi ensimmäisistä kaupoista tehtiin Suomen Ulkoministeriön Kehitysyhteistyöosaston Finnidan avulla. Sopimusneuvottelut kävin Managuassa yhdessä Rune Björklundin Vaasasta kanssa. Nican sähkölaitoksen Enel’in pääneuvottelijana toimi Compañero Ernesto Mántica. Neuvottelut sujuivat miellyttävässä, joskus vähän rommipitoisessakin hengessä maan tavan mukaan. Loppuneuvottelu sujui letkeästi eikä Ernesto ollenkaan rutissut reippaasta hinnastamme. Yhtäkkiä hän nousi ylös ja piti sangen emotionaalisen välipuheenvuoron. Totesi, että minä Ernesto Mántica olen hyvä patriootti ja huoran poika (= hijo de puta)! Piti sitten pienen taidepaussin ja lisäsi, että hyvä huoran poika. Tämä osoitti oivallista itseironiaa ja huumorintajua varsinkin, kun hän itse käytti tätä syvällistä voimasanaa. Tässä lausahduksessa kuulsi kyllä mielestämme Nican oivallisen Flor de Caña rommin (=sokeriruo’on kukka) vaikutus ja hengähdys. Olimme Runen kanssa samaa mieltä ja taputimme kohteliaasti. Hintakin hyväksyttiin siinä sivussa ilman ikävää tinkimistä. Rune totesikin, että han tog det som en man!

Wärtsilälle Managuan 14.4 megawatin 18V32D kaupat olivat tärkeä päänavaus Väli-Amerikan ja Karibian alueelle. Kauppaan myönnettyä Suomen kehitysapua polemisoitiin vahvasti mutta voimalan tuottama sähkö on todisteena oikeaan osuneesta kehitysavusta. Samaten jatkuva varaosa- ja huoltokauppa.

Nicaraguan charmantti ja karismaattinen presidentti Doña Violeta Chamorro ja Kimmo Pohjanpalo. Kuvan ottamisen jälkeen syleilimme á la nica.

Kimmo Pohjanpalo

Haitin pääkonsuli

Kommentit / 1 kommentti

  1. Artículo muy interesante y sincero de como se llevó a cabo las negociaciones. Encantada de leer tu artículo.
    Tu familia española

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *